Home Vacatures Voor werkgevers Contact

Een kandidaat is geen levenloze laptop

27 March 2020

Soms wordt een kandidaat behandeld als een levenloze laptop. Gewoon wat competenties op een rij en wat werkzaamheden en dat is het. Het lijkt alsof je een laptop zoekt. Even wat eisen op een rij waar een laptop aan moet voldoen en klaar is kees. Je hoeft er niet de schoonheidsprijs mee te winnen, dus wat maakt het uit. Als je een levenloos bedrijf wilt, zonder uitstraling, dan is dat natuurlijk prima. Als je mensen ziet als productiemiddel dan doet het er niet toe. Maar als je mensen niet wilt vergelijken met computers, behandel dan je vacatures ook niet zo. Zorg ervoor dat jouw bedrijf uniek is. Zorg ervoor dat je vacature mensen trekt als een magneet. 

Apple bijvoorbeeld, hoewel een computerbedrijf, zorgde het ervoor dat het uitstraling kreeg. Apple werd een bedrijf waar je bij wilt horen. Je wilt er werken en je koopt je eerste Apple omdat je dat innovatieve wel eens wilt ervaren. Als je een Apple hebt, dan ben je anders, innovatiever en voorop lopend. Dat heeft het bedrijf goed gedaan. Maar als Apple dat kan met computers, dan kan dat toch zeker met mensen? Maar hoe?

Allereerst door het de prioriteit te geven die het verdient. Wat er vaak gebeurt, is dat je nog meer tijd besteedt aan het  kopen van een nieuwe laptop dan aan het werven van een nieuwe werknemer. Als je een laptop wilt, dan omschrijf je de kwaliteiten die je zoekt:  je ideale schermgrootte, de grootte en snelheid van het geheugen en de kwaliteit van de processor. En niet te vergeten de prijs natuurlijk. Dan heb je het lijstje klaar en dan?

Gewoon ergens dat lijstje met eisen uitzetten en vragen om een laptop? Ergens adverteren met: “laptop gezocht die aan deze eisen voldoet?!” 
Sommige bedrijven doen dat wel met een vacature. Ze plaatsen het lijstje eisen van hun vacature op een vacaturebank en gaan dan zitten afwachten. Dat kan, maar heel zinvol is het niet. Als je zo zou adverteren met een laptop, dan is het duidelijk wat er gebeurt: NIKS. Hoogstens word je benaderd door iemand die van zijn computer af wil en wat beters zoekt.
En geloof me, dat wil je niet. 

Waarom doe je dit dan wel met vacatures? Je plaatst hem ergens en je wacht af tot degene die geen baan meer heeft en het internet afstruint naar iets nieuws, reageert. Krijg je dan de beste kandidaat? Nee, dat zeker niet. En toch is dit wat veel bedrijven doen. Hoe kan dat? Dat komt omdat veel bedrijven nog denken dat de mensen voor hen in de rij staan. Maar zo’n feest is het niet. Zo kan het wel worden, maar daar moet je hard voor werken. Apple kreeg het voor elkaar. Dat is niet onhaalbaar, dat is gewoon een simpele strategie volgen. Die strategie zet ik uiteen in mijn gratis webinar. Wil je hierbij zijn? Klik dan hier. Dan ontvang jij als eerste de tips om de aantrekkelijkste werkgever in je branche te worden en makkelijk nieuwe werknemers binnen te halen. 

De meeste mensen zoeken een laptop waar die te vinden is. Offline of online zijn ze goed te vinden. Ze gaan erheen, benaderen een verkoper of vragen iemand die er verstand van heeft. Met die tips besluiten ze tenslotte welke laptop het best volstaat. Dat is ook wat je in ieder geval met een nieuwe medewerker zou moeten doen. Ga op zoek. Vraag iemand die er verstand van heeft om advies en benader kandidaten actief. Wij kunnen dat voor je doen. Vraag naar onze Vacature Search. 

Maar stel dat je zelf het internet op gaat. Hoe vind je de juiste kandidaat? Ga je het internet met al je wensen, dan vind je geen laptop die aan al je wensen voldoet. Niet één!  Heb jij ooit een laptop gezien die hip is, snel, veel geheugen heeft en ook nog goedkoop is? Die bestaat niet. Dus geef je toe op je wensenlijstje. Je haalt uiteindelijk een laptop in huis die doorsnee is. Je valt er geen buil aan. Hij is redelijk betaalbaar, niet te langzaam, voldoende geheugen om je te redden. Maar is dat wat je met je werknemers wilt? Ik val er nog net geen buil aan? Ik red me ermee? 

Wij hebben vanaf 2011 meer dan 4000 vacatures onder ogen gehad. We hebben gezien waarom sommige bedrijven snel hun vacatures invullen en waarom het bij anderen een grote worsteling is. Ik heb hierover een webinar gegeven met de titel: "hoe creëer je een onweerstaanbare vacature".  Hier bespreken we hoe je kunt voorkomen dat werving en selectie voor jouw bedrijf een tijdrovend en weinig succesvol traject wordt.  Ontdek hoe je door het uitvoeren van een ingenieus stappenplan de beste kandidaten kunt werven zonder dat het jou veel tijd kost. En zonder enorme kosten voor adviesbureaus of technische recruitmentsystemen. 

Wil je deze (gratis) beluisteren?  Klik dan  hier