Home Vacatures Voor werkgevers Contact

Jongleren is dodelijk voor vacatures

2 March 2020

Jongleren, heb je dat wel eens geprobeerd? Moet je eens via Youtube een filmpje van Niels Duinker opvragen. Geweldig wat die man kan. Hij houdt zeven ballen tegelijk in de lucht! Het kostte hem vijf jaar om te leren vijf ballen in de lucht te houden. Doorzetten geblazen dus. Hoeveel ballen houd jij in de lucht? Vast heel wat.

Direct na mijn studie werd ik verkoper bij een handelsbedrijf. En leerde ik mijn eerste bal in de lucht houden, het verkoopballetje. Pas van school stond ik daar met mijn auto vol spullen op het erf bij een boer. Ik stelde mij voor en toen zei die boer: “Nou, da’s leuk voor jou dat je daar werkt.” En hij draaide zich om en liep weg. Sta je daar. Had het niet erg gevonden als de grond zich ter plekke had geopend

Boerderij erna is de boer niet thuis en als je jezelf omdraait staar je in de bek van een rottweiler, die je grommend en kwijlend duidelijk maakt dat je geen millimeter ruimte krijgt. Goeie leerschool trouwens, want je maakt sommige fouten echt maar één keer. En zo leer je, met beide voeten in de klei, het verkopen. En op den duur zit je aan de koffie alsof je er altijd al kind aan huis was.

Komt er de MKZ crisis. Heel Nederland op z’n kop. Boerderijen mogen niet meer bezocht worden. Maar de boeren hadden nu wel tijd! En behoefte aan een praatje nu er niemand op het erf kwam. Liggend op bed heb ik een omzet gedraaid als nooit te voren. Advies gegeven, minicursus via de telefoon, afleveren vooraan bij de oprit, desinfecteren die handel en verder. Jongleren met 1 bal was kinderspel geworden.

Rolt er een tweede bal je kant op, iemand moet de boel toch aansturen. Wil jij? En dan mag je ineens leiding geven aan je collega’s. De zaken laten groeien. Steeds meer collega’s en steeds meer omzet. Dan komt de marketing ook mee en mag je het derde balletje in de lucht houden: de juiste producten binnen halen en zorgen voor goede productmarketing.

Rolt er een vierde balletje je kant op. Export naar Denemarken, België en Duitsland. En dan de verkeerde aannemen, natuurlijk. Belazert eentje de boel, op staande voet ontslag. Wat een werk heb je daarvan. Daar sta je dan. Doet me denken aan Jochem Myjer zijn laatste show, treffend omschreven: “Begin maar helemaal opnieuw!”Inderdaad, gewoon opnieuw beginnen is het enige dat overblijft.

Moet je collega’s aanspreken op omzet, dan krijg je ineens het vijfde balletje opgegooid, HR. Want als er eentje niet presteert, zegt de baas: “Als jij nou dat gesprek ontslaggesprek voert.. Jij krijgt het voor elkaar dat hij nog blij is met zijn ontslag.”

Omdat jongleren met vijf ballen goed ging en ik ook de verkoopacties coördineerde rolden er een zesde balletje mijn kant op. ’t Was wel zo handig dat ik ook de inkoop ging doen. Kon ik mooi zorgen dat ik bij een aanbieding ook een scherpere inkoopprijs kon onderhandelen. Mijn opa was veehandelaar. Voelde een beetje alsof ik weer terug was op de veemarkt, waar opa ons het in- en verkopen leerde met konijnen..

De enige reden dat ik al die zes ballen in de lucht kon houden, was dat ik jong had leren jongleren. Ik was meegegroeid met het bedrijf en had elke keer een bal erbij gekregen om in de lucht te houden. Dat ging.

Maar toen ik vertrok, was het lastig om al die taken bij één opvolger neer te leggen..Wat voor functie moest dat zijn?Internationaal marketing- en salesmanager? En de inkoop dan? En de HR? En werven en selecteren? Een onmogelijke combinatie. Dat was duidelijk.

Jongleren is dodelijk voor je vacature Wil je een goede vacature neerzetten, kijk dan kritisch welke taken je aan een functie toekent. Knip eventueel taken op en verleg ze naar andere werknemers. Download hier een gratis stappenplan voor het opstellen van een vacature.

Wil je meer advies van iemand die meer dan 4000 vacatures heeft ingevuld? Bij een vacature Premium denk ik mee over je vacature. Is die goed neergezet of niet? Samen analyseren we en ik herschrijf de tekst.

Volgende keer voorbeelden van hoe het wel en niet moet. Houd je mailbox in de gaten..